вторник, 25 януари 2011 г.

Общинари vs. Граждани или Мара Повлекана и новите лични документи


Личните документи на Мара Повлекана изтекоха във възможно най-неподходящия момент. И все пак, тя реши да подходи с положителна нагласа.
Общината попринцип е сред любимите места на Мара Повлекана. Още от сутринта Мара Повлекана се вълнува от срещата с общинарките.
Мара Повлекана влиза с усмивка на уста и се нарежда за номерче, следвайки инструкцията на останалите граждани. Те, незнайно защо, не са в така приветливо настроение както Мара Повлекана.
- За какво са тези номерца?- пита Мара Повлекана.
-Не знаем.-  отговарят лаконично и в хор гражданите.
- А защо чакате тогава?- учудва се Мара Повлекана. Следва общ озлобен поглед от страна на гражданите и Мара Повлекана смирено се нарежда на опашката.
След  два дни и две нощи Мара Повлекана влиза в стаичката да си вземе номерче. Какичката, която раздава номерцата е със силно топирана коса и НАИСТИНА е с рокличка с леопардови мотиви. Макар и млада, тя е вече се е научила да се държи като истинска достойна общинарка; хладнокръвно обижда гражданите и отбива с псувни всяка оказана гражданска съпротива или натиск. На всеки въпрос се отговаря със скандал и заплаха с охраната (ленив пенсионер с лилави нокти).
-Добър ден!- поздравява ведро Мара Повлекана.
-Казвайте!
-Идвам за номерче.
-Ето, 1024.
- А за какво са тези номерца?- осмелява се да попита Мара Повлекана.
-Те определят реда на опашката за подаване на формулярите.
- Това означава ли, че пред мен има 1024 гражданина?- пита Мара Повлекана.
-Не.
- А какво означава?
-Не знам!- изкрясква какичката.
-Добре...а какви са тези формуляри? Откъде мога да получа формуляр?
-От мен.
-А може ли да ми дадете формуляр?
-Не може.
Мара Повлекана недоумява.
-Първо трябва да отидете и да платите държавна такса в банката и тогава да дойдете  за формуляр, след като отново се наредите на същата опашка.
- А не може ли сега? Отвън гражданите попълват тези формуляри със страдалчески лица, постоянно поправят с коректор и преписват един от друг.- описва Мара Повлекана напрегнатата обстановка в коридора. Какичката напудря носа си и обяснява, че това е защото гражданите са тъпи. След това изгонва Мара Повлекана.
Мара Повлекана напуска общината и отива да търси банката. Започва тягостна обиколка из Студентски град. Студентски град е нещо средно между Приморско и Младост 4. Юнското слънце е изгорило и  последните останки от желание за висше образование у студентите и те лениво се наливат с бири на сянка пред общежитията. Мара Повлекана прави няколко жалки опита да разбере точната  локация на улица Розарио 8, където се намира банката. В отговор получава подигравка относно шарката на блузата си, псувня на гръцки и предложение да се качи горе в стаята ми, там имам супер яка мастика и съквартирантът ми си е в Добрич до утре.
След три дни и три нощи изтощителни обиколки из Студентски град Мара Повлекана Случайно попада на улица Розарио 8. Там се вие дълга опашка, състояща се от същите граждани от общината. Някои от тях плачат. Има и линейка. Всички попълват платежни нареждания. Държавната такса за талон за МПС е 50 стотинки, а таксата за превод 100 лв. Това причини вече четири колапса, обяснява охранителят на банката пред току що пристигналия екип от Излъжи Ти Ви. Вътре касиерът въвежда данните от попълнените платежни нареждания на компютър с два пръста. Той се казва Иван Иванов и има особен южняшки акцент, докато крещи на гражданите.  Обстановката като цяло е сравнима със съдбоносни в исторически апсект битки и военни катаклизми,  в които малцина оцеляват. Малцината оцелели се завръщат обратно в общината и се нареждат отначало на опашката за формуляри. Сред тях е и Мара Повлекана. Тя влиза самоуверено с копие от платежните нареждания, бленувайки за очаквания формуляр. Какичката с леопардовата рокля е вече в транс и замеря доста от гражданите със златните си обувки.
-          Ето копие от платежното нареждане, а сега ми дайте формуляра!- влиза веднага в общинарския тон Мара Повлекана.
-          Няма.- заявява какичката.
Мара Повлекана немее.
-          Върнете се, излезте навън и направете 400 копия от платежните нареждания. Тогава ще получите формуляр.
-          А Вие тогава ще получите ШАМАР!- изпуска се Мара Повлекана.
-          Охрана!- изкрясква какичката и мята по Мара Повлекана останалата златна обувка. Токчето се забива в лявото крило на Мара Повлекана.
Мара Повлекана припада. Идва пенсионерът с лилавите нокти и изнася Мара Повлекана.

Завеса.




Няма коментари:

Публикуване на коментар