вторник, 25 януари 2011 г.

Мара Повлекана избира жилище или Смешен разказ с тъжен край


Мда...настъпи и този момент в живота на Мара Повлекана, в който трябваше да се избере и бъдещият й апартамент. Мара Повлекана имаше малко изисквания- жилището да е в идеалния център, да има много и красиви стаи, и да е безплатен.

Мара Повлекана отвори вестници и сайтове, и се зае с търсенето. Веднага се появиха безкрайно много обяви, които отговаряха на поставените критерии. Мара Повлекана незабавно изпадна в еуфория и започна да звън
и наред по обявите.

- Добър ден, видях, че предлагате безплатен замък под наем в идеалния център. Кога мога да дойда на оглед и къде точно се намира?- пита въодушевено Мара Повлекана по първата обява.
- Здравейте, здравейте, ами да,
жилище е с наистина топ локация, на няколко метра от бъдеща станция на метролъч! В близост до шивашки услуги и клуба на пенсионерите!- приветливо обяснява гласът отсреща.
-Бъдеща станция на метролъч? Мислех, че
апартаментът е разположен в центъра?- повдига съмнително вежда Мара Повлекана.
-Ама разбира се, госпожо, това Ви обяснявам, идеалния център на стара София! Само на няколкостотин километра от станцията на спирка Малинова долина, която се очаква да бъде построена 2025 година!- брокерът отсреща наистина си вярва.
- Къде се намира тази долина?
- Как така не знаете, идеален център, в близост до комлекс Манастира и Бистришко шосе! Намирате се на пешеходно разстояние от ключови места като Вилна зона Бункера и Калфин дол!
Мара Повлекана няма представа какви са тези зони, но се срамува да попита, защото очевидно ще излезе, че не познава идеалния център.
- А какъв е районът наоколо?- осмелява се все пак да попита Мара Повлекана.
- Районът е изключително комуникативно място. В непосредствена близост през полето може да намерите неща, без които ежедневието е немислимо- шивашки услуги и клуб на пенсионера! Също така скоро ще бъде отворен магазин, който ВСЯКА седмица ще се зарежда с хляб и прах за пране!
- Защо ежедневнието да е немислимо без шивашки услуги и клуба на пенсионера?- недоумява Мара Повлекана.
- Как недоумявате! Това са опорни точки на съществуването Ви! Днес сте млада, но времето лети, и хоп- годинките са минали, вие сте вече бабичка, а наблизо няма да имате клуб на пенсионера. Вие не го оценяте сега, госпожице, но съвсем скоро....

Мара Повлекана затваря телефона потресен
а. Естествено, не се оставя да бъде сломена от първата неуспешна обява. За да е по-разширено търсенето, Мара Повлекана се отказва от критерия- БЕЗПЛАТЕН, и поставя минална цена за апартамента.

Съвсем скоро с радост
е попаднала на следващата обява.
- Здравейте, обаждам се по повод
жилището в иделания център с големите стаи на цена 20 лева на месец.
- Здравейте.
- Първо се интересувам, къде се намира жилището?
- Жилището се намира в нов модерен комплекс с модерни общи части съвсем близо до пресечката на бул. България и Цариградско шосе.
- Къде?- недочува Мара Повлекана.
- Пресечката на бул. България и Цариградско шосе.- повтаря изнервено гласът отсреща.
- Бул. България и Цариградско шосе не се пресичат никъде!- Мара Повлекана
е в шок.
- Пресичат се.
- Не се пресичат.
- Г-жо, не спорете, казвайте ще го гледате ли за да знаем да нахвърляме малко чакъл по трасето дотам.
- Какъв чакъл?
- Ами чакъл, да не мислите, че дотам има път? Това е модерен комплекс и жителите на обекта ползват само хеликоптери. Вие разполагате ли с хеликоптер?
- Не.
- Тогава, ако желаете оглед, трябва да се обадя да поръчам чакъла. Желаете ли?

Мара Повлекана
е в напрежение. От една страна, гори от нетърпение да види къде се пресичат Цариградско и България. От друга страна, чакълът леко я притеснява.
-Ами...мрън...мрън..ще Ви звънна по-късно.- докато изре
че това изречение, гласът отсреща вече е затворил.

Това е невъзможно, започва да си мисл
и Мара Повлекана и стига до третата обява. Там нещата изглеждат по-добре. Блокът бил разположен точно до булевард Мадрид, имал прекрасна гледка и обща площ от 90 кв.м. Струвало само 30 лв. на месец, като цената включвала и гараж. Оглед може да се направи само вечер между 8.30 и 8.35, тоест, в паузата за времето МЕЖДУ По Света и У Нас и спортните новини, защото собственикът ги гледал. Също така, огледът струвал 400 лв. на минута, понеже и брокерката трябвало някак си да се издържа и дете гледала. За по-лесно, брокерката ще вземе Мара Повлекана от ъгъла на Мадрид и Черковна и ще я метне до обекта, за да не се лута Мара Повлекана. Прекрасна жена, мисли си Мара Повлекана и се отправя към срещата.

Брокерката пристига с джип бе ем ве хикс 5тица 3ка и осморка джи ес ем кa 15 и усмихнато маха на Мара Повлекана да се кач
и.
- Добър вечер! Има ли смисъл да слагам колан, нали сме за малко?- пита вежливо Мара Повлекана.
- Ее, сложете го все пак, за Вашата сигурност е.- съветва
я боркерката и натиска специално копче, с което централно заключва всички врати на джипа. Междувременно активира специален бутон, който повдига колата няколко сантиметра над земята, след което се обажда по уоки токи:
- Орел, тук щука, зад нас ли си, прието, край.

От уоки токито се чува дебел мъжки глас:
-Тук орел, зад вас съм, потегляй, прието, край.

-Какво е това?-пита Мара Повлекана.

-Това е част от услугата на нашата агенция. Винаги имаме охрана, която ни придружава в определени квартали. Спокойно, включена е в уговорената цена от 400 лв. за огледа. Не е ли прекрасно? Погледнете назад.-обяснява брокерката и пали цигара.
Мара Повлекана се обръщат назад и виждат конвой от три бронирани джипа с тъмни стъкла.

- За какво ни е охрана тук? Мисля, че районът е сигурен.- Мара Повлекана
е пребледняла и леко потреперва.
- Да, да не се притеснявайте изобщо. Ей сега пристигаме.

Половин час по-късно Мара Повлекана
е задрямала от топлината в колата, когато я събужда спонтанен писък и последващ удар по стъклото. Мара Повлекана отваря очи и вижда през прозореца озъбено малко циганче с камъни и клони в ръце. Брокерката панически натиска газта, а циганчето подгонва колата. Бронираните джипове вадят сини буркани и започват да писукат. Мара Повлекана е запушила ушите си и не смее да погледна през прозореца. По стъклата се мятат камъни и клони. Глутница кучета изпровожда конвоя.

- Къде сме?- озърта се сънено Мара Повлекана.
- Съвсем скоро пристигаме.

Пейзажът наоколо не е познат на Мара Повлекана. Навън няма никакви светлини, само равни безкрайни полета и тук-там някоя съборетина. Пейзажът наподобява нещо средно между Туин Пийкс и Младост 4.

- Мислех, че
жилището се намира на бул. Мадрид?- плахо пита Мара Повлекана. Тя вече е убедена, че я отвличат и ще я продат в някой магазин за детски играчки като кукла. Напоследък зачестявало отвличането на хора с цел продаване като играчки.

Междувременно в далечината се появява стоетажна сграда, разположена по средата на безкрайно поле. Блокът се издига самотен насред полето, и е напълно тъмен.
Брокерката спира пред единствения вход и гаси двигателя. В непосредствена близост се намира бариерата, пред която е сниман кадърът от "Тринайстия етаж", олицетворяващ края на света.

- Е, как Ви се струва?- усмихва се тя нетърпеливо на Мара Повлекана.
- Трябва ли да слизаме от колата?-Мара Повлекана
потреперва при мисълта за напускане на автомобила.
- Не се притеснявайте, охраната ще ни придружи.

В този състав всички влизат в тъмния вход.
- На кой етаж е жилището?
- на 66-ти етаж. Открива се прекрасна паномара! За съжаление асансьорът още не е пуснат, така че ще се наложи да поспортуваме малко.-смее се безгрижно брокерката.
- До 66-тия етаж?- ужасява се Мара Повлекана.
- Много е здравословно. Всяко изкачено стъпало увеличава живота с една минута. Да тръгваме.

Мара Повлекана се заискачва след брокерката, която държи свещ, понеже и осветлението още не е пуснато. Зад тях плътно се движат орел и другите двама бодигари.

Два часа по-късно веселата дружинка е на 66-ти етаж. Мара Повлекана
е изнемощяла и пред припадък. Пред нея се открива малка стая без врата.

-Ето, пристигнахме! –въодушевено крачи напред брокерката- Заповядайте!

Мара Повлекана пристъпва плахо в малкото помещение. На главата
й директно пада тухла и тя изпада в несвяст.

- О, извинете, добре ли сте, точно тук строежът не е довършен-боркерката отчаяно се опитва да набута изпадналата тухла обратно в стената, покрай което събаря още 3- 4 тухли.
- Не се притеснявайте, довършителните работи са включени в цената! Всичко това ще се поправи.

Мара Повлекана става замаян
а и се оглежда наоколо. Жилището се състои от едно единствено помещение.

- А къде са останалите стаи?- пита объркано Мара Повлекана.
- Какви останали стаи?
- Ами в обявата пишеше, че има няколко стаи.
- Аах, да но ние имаме предвид, че жилището може да се преустрои на няколко стаи. То сега се състои от едно помещение, но само си представете колко много малки стаички могат да е оформят от това само с един лек гипсокартон. Елементарно е! Дори сами можете да си го поставите!
- Но жилището трябваше да е 90 кв. м. Това са не повече от 25!!
- Госпожице, това е чистата площ. Вие не смятате общите части. Имате 75 кв.м. общи части.
- Добре, искам да видя тогава банята.-Мара Повлекана вече има нетърпим главобол от удара с тухлата.
- Банята, мда, всъщност тя е от общите части и е ...как да Ви кажа...обща с останалите жители на етажа. Но това са дейтали. Намира се само 3 етажа по-нагоре на етаж 69-ти. Вие сте от късметлиите, хората на 94-ти етаж трябва да се изкачват до 113-ти за да се изкъпят.

Мара Повлекана
е ужасена. Те са с главобол и вече имат халюцинации.

-Елате по-добре да видите прекрасната тераса и гледката към града.- Брокерката се запътва към прозореца и излиза на терасата. Оттам не се вижда нищо освен безкрайни полета и мъждукащите светлинки на квартал Левски Г в далечината.
Мара Повлекана в унес я следва. Засилва се и прав
и огромна крачка на терасата. Гледката от 66-тия етаж я замайва. Преди да се усети, тя вече лети със страшна скорост към земята. Брокерката не успява да я предупреди, че терасата няма парапет.

Завеса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар